Smaktecken logotyp
Vad är det?

Jo, såhär är det. Vi gillar både smak (läs mat och dryck) och tecken (alltså innehåll). Här berättar jag, Sofia, om min mathistoria och varifrån jag tror att mitt intresse och passion för detta föddes:

Minns ett berg av mormors pannkakor, stekta i oändligt med smör på en smet som jäst minst ett dygn och innehöll mängder av ägg. Himmelska. Men, som fick mig att sova i fyra timmar efter att ha konsumerat på tok för mycket!
Mammas hemlagade mat med mycket smak (än idag min favorit). Och min systers man som bjöd mig på rätter som var långt ifrån vad jag som barn visste fanns. Det var löjrom, skagen, levergryta och kolapaj. Jag var golvad!

Men det var på Café Safari i Kiruna mitt matarbetsliv började. Här stod jag fem på morgonen och bakade bullar för brinnande livet, lärde mig att göra finkaffe OCH lärde mig att dricka det. Tack!
Att jag dessutom bodde ovanpå cafét i en liten pigkammare, inkvarterad i caféägarens lägenhet var kanske det bästa utav allt. Våra lediga stunder blev som en upptäcktsresa för mig i mat- och dryckesvärlden. Där i köket övade jag på att bära tallrikar, servera, lärde mig om vin (hon var sommelier och tidigare restaurangchef i Björkliden), att göra sushi från grunden, koka en rödvinssås och slå en majonnäs. Ja ni fattar, det hände grejer i Kiruna.

Idag 15 år senare har livet fortsatt i matvärlden. Jag har jobbat på otaliga restauranger, det har varit finservering, catering, bageri, bröllop, stått och juicat på Stockholms matmarknad och ansvarat för mat till tv- och filminspelningar. Men jag har också tagit en kandidat i Informationsdesign med inriktning att skriva. Vilket jag älskar att göra. Innehåll är kul och jag tänker alltid kommunikation – hur når vi fram?

Jag har jobbat i WordPress, EpiServer och Sharepoint, med Google Analytics och SEO. Skapat enkäter i APSIS och byggt mejlutskick i Adobe Campaign. Utbildat, kravställt och agerat stöd för redaktörer.

Nu försöker jag att kombinera mina två världar Mat (smak) och Text (tecken). Sedan mars 2017 driver jag Smaktecken AB och det är grymt kul!

Kort och gott, jag hjälper er med:
 • Content- och innehållsarbete
  Uppdatera, granska eller förbättra ert innehåll? Som informationsdesigner har jag ett vasst öga och innehållstänk.

 • Recept och matstyling
  Det jag älskar och allra helst gör när jag är ledig – tänker, lagar och fantiserar om råvaror i nya kostymer.

 • Research
  Varför är det så? Hur funkar det? Vem är du? Min nyfikenhet driver mig långt.

 • Mat- och hälsotrender
  Jag kombinerar gärna dessa två. Mat ska va gott men gärna och för det mesta får det också bidra till hälsa och välmående.


Tveka inte att bolla tankar och idéer med mig, läste ni ovan? Ja, jag gillar kaffe! Och mitt hjärta klappar lite extra för hembryggd kombucha, syrade grönsaker, maxade smoothies och asiatiska smaker.

sofia@smaktecken.se
Tfn 0739-909099